Založ si blog

Študentská reália

Pomedzi špaky a fajčiace indivídua vchádzam do školy, kde ma ako prvé privíta povedomý smrádok spôsobený rozladenými, unavenými, kávou a bagetami predávkovanými študentmi. Ojedinelý duchom neprítomný študent je príjemná zmena v ináč dosť frustrujúco pôsobiacom prostredí. Po povinných pozdravoch sa môžem opäť chvíľku nečinne venovať sebe. Nasadím slúchatka, vypnem obraz a v momente, keď zatváram oči ma niekto vyruší s nepodstatnosťou, ktorá by kľudne počkala aj pár dekád. Už som si zvykol… Správne načasovanie v dnešnej dobe netrafí skoro nik. Daný dobrodinec po niekoľkých zdvorilostných frázach pochopí, že môj záujem oňho je hranične neexistujúci. Po jeho odchode upadám do slúchatkami spôsobeného tichého kómatického delíria. Niektorí ľudia vedia kecať do nemoty, niektorí si zaháňajú čas tak, iní onak. Ja som odmalička zbožňoval hudbu a jedine tá ma dostatočne otupí na príjemne zadriemanie pred aulou.

Pýta sa ma, čo mi je. Vykokcem niečo polo domyslené a snažím sa zaostriť. Vidím ju pred sebou a stále nechápem, že sa so mnou ešte baví. Jej črty mam hlboko vryté do pamäte, no rúško mojej idealizácie tejto ženy sa nevytratilo ani po rokoch. Záblesky času s ňou stráveným mnou preletia ako prvé príznaky infarktu. Jej pohľad ma odzbrojí natoľko, že si ledva všimnem, že pokračujeme (skôr ona, než ja) v dialógu. Konverzácia pomaličky plynie v pozadí môjho vedomia a jediné, čo si uvedomujem je, ako mi tato žena zmenila život. Nemám teraz na mysli nejaké polo-romantické polo-fiktívne domyslené predstavy o svojom milostnom živote, len smutný fakt, že som pár rokov do nej bol úplný pako a dosral si to tak krásne, že sa pri nej neviem plynule vyjadriť. Toľko k vašim nasládlym románom, milá Rosamunde. Opäť raz pochopím, ako veľmi ju mám zidealizovanú a poviem si, že predsa len je to takto lepšie. Romanca sa nekoná, pohni sa ďalej.

Driemanie sa teda nekoná. Akurát, keď som sa začal podvedome usmievať zo sna. Škoda. Ukončenie už aj tak na pohľad bolestivej konverzácie jej jedine prospelo. Návrat do reality nebýva nikdy príjemný, no tento so sebou priniesol ďalší pohľad na kreatívnych zombie-kov zgrupujúcich sa naokolo podľa tisícov spoločenských noriem a pravidiel, ktoré sú mi záhadou. Odporné, kričí vo mne pokrytec, sú presne jak ty! Vtiahnem sa hlbšie do seba a pretrpím nasledujúcich pár hodín. Len ten najvyhnutnejší, neobíditeľný ľudský kontakt tvorí moju dnešnú komunikáciu s okolím. Škola síce volá, ale dnes mi nemá čo povedať. Medzi prvými vchádzam do auly, aby som si takticky zaistil miesto. Takto mi nik nebráni v rýchlom odchode na konci prednášky. Asociál jak vyšitý.

Autopilot ma vženie do šenku, kde sa opäť raz odohrá epický boj medzi pečienkou a promile. Pečienka tento krát vyhrá, nemám peniaze. „Nejaký si dnes divný,“ vraví mi šenkárka a s úsmevom mi donesie rozkoš v pohári. „Toto je na mňa, bez úsmevu to proste nejsi ty.“ Fetiš na úsmevy, má ho snáď každý. Poznáme sa dlhé roky, máme sa radi. Nevyrábam zbytočné prúsery a sekery si včas vyrovnávam. Na oplátku nás necháva v šenku po záverečnej. Vnútornosti rozkošného pohárika mi zmiznú v útrobách, kde o pár rokov určite spôsobia nenapraviteľnú zlobu. Poďakujem sa a so sileným úsmevom vyjdem von. Zas až tak rozkošný nebol.

Po ceste domov ešte zazriem starého kamaráta. Jedného z tých, s ktorým som počas predošlých pár rokov stratil skoro veškerý kontakt, no stále sa cítim spoločensky zodpovedný sa s ním občas stýkať i keď si nemáme čo povedať. Skurvená reciprocita je skutočnou rakovinou ľudstva.  M

 

Trpká stužková

16.04.2013

Spomienkami sa vrátim do tej starej, zatuchnutej, krásne komunistickej jedálne. Bola to stredná škola. Odborné učilište, aby nedošlo k nedorozumeniu. Ale jedno z tých zanedbanejších. Gýčovými farbami presýtený jarný motív sa čnel nad rozheganými stolmi a človeku hlásal, že bude lepšie. Samozrejme že bude lepšie, predovšetkým keď odtiaľto konečne vypadnem. Sedel [...]

Krátke obdobie finančnej nezávislosti

15.04.2013

Strnisko na tvári napovedá, že na tom nie som najlepšie. Vpadnuté krvavé oči kontrastujú s otrasne žltými zubami. Vrásky na tvári prezrádzajú, že som toho za poslednú dobu zažil dosť. Tmavé tiene vyčerpania, ktoré momentálne zdobia moju tvár sa nedajú rozoznať od modrín z pred včerajška. Zbytočný a hlúpy pracovný úraz. Načo by táto informácia bola hocikomu. [...]

Vzdelanie so štipkou cynizmu

15.04.2013

Všetko, čo sa vám dnes chystám povedať, je zbytočné. Necítim vnútornú potrebu sa vám s tým zveriť, ba dokonca to nerobím preto, aby som na niekoho zapôsobil (ilúzie, že takéto niečo je na internete možné, som sa vzdal po mnohých rokoch jeho brázdenia). Robím to preto, lebo sa to odo mňa očakáva. Áno, počuli ste správne. Mladý, zatiaľ slobodný, ešte [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

myso

Ako to vnímam ja

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 5772x
Priemerná čítanosť článkov: 1443x

Autor blogu

Kategórie

Archív